Te hete espresso smaakt bitter

Te hete koffie is wel één van de lastigste problemen van de espressomachine het probleem ontstaat doordat we 2 dingen willen doen met de machine stomen en koffie zetten. Vele fabrikanten beweren dat hun apparaat niet te heet is maar meestal is dit zeker niet zo, toch met een paar simpele handelingen kan je een perfecte espresso zetten in een machine die veel te heet is.


De feiten:

Ketel temperatuur ongeveer 120 graden

Espresso temperatuur ongeveer 88/92 graden, de temperatuur voor een perfecte espresso

Espresso koffie verbrand ernstig bij 98 graden, de koffie wordt bitter en er valt een gat in de crema als er wat tijd verstrijkt.


Zoals te zien is heb je met een verschil van 6 graden je espresso totaal verprutst.


Dit geeft het probleem weer, je kan geen perfecte espresso zetten in een machine waar er een temperatuur heerst van 98 / 110 graden. De fabrikanten van espressomachine's proberen van alles en nog wat om dit probleem op te lossen. Laatst kreeg ik nog een totaal verbrande koffie uit een machine met 2 boilers en een Pid systeem, dus dat is ook niet zo perfect als er wordt beweerd. Het geeft wel aan dat je dit niet zo makkelijk technisch oplost.


De oplossing is heel simpel en heeft een dubbel positief effect, direct voordat je koffie zet laat je water uit de zetgroep stromen totdat de ergste stoom verdwijnt, dan de houder plaatsen en koffie zetten, het resultaat is ongelooflijk goed.


Er is nog een hele positieve bijwerking aan dit spoelen, er stroomt wat schoon water langs het filter en neemt zo een eventueel slecht smaakje mee. Tevens stroomt er wat vers water in de warmte wisselaar en dit bij elkaar resulteert in een perfecte espresso.